reistrends 2019

De detour vakantie, reizen in groepen en op micro avontuur

In 2019 gaan we op detour vakantie om de massa van internationale toeristen te ontlopen. Als alternatief voor highlights zoeken we second best plekken die we wél voor onszelf hebben. Kamperen op de Waddeneilanden, een festival bezoeken of sterrenkijken vanuit je eigen tuin? Ook het micro avontuur in eigen land om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur wordt omarmd. Een bijzondere reis zoals een safari met een groep vrienden, familie en zelfs onbekenden met dezelfde hobby groeit in populariteit, want in een bubbel met gelijkgestemden is een vakantie prettiger. Of toch een fix trip zoals een bootcampvakantie om daarna als herboren terug te komen. Niet avontuurlijk ingesteld? De cocon vakantie is er voor wie comfortabel en rustig wil cocoonen. Uit het doorlopende onderzoek naar trends van trendonderzoeker Tessa aan de Stegge blijkt dat Nederlanders in 2019 vaker kiezen voor een bewuste invulling van onze vakantie. De positieve effecten van reizen op onze gezondheid en de impact van onze vakanties op het land waar we te gast zijn, worden namelijk steeds bekender. Aan de Stegge presenteert de reistrends specifiek voor de bewuste reiziger. 

“We zitten op een kantelpunt waardoor ook voor vakantie bewustere keuzes wordt gemaakt”

2019: met een gerust hart en weg van de massa op vakantie 

We zitten op een kantelpunt komen waardoor ook voor vakanties bewustere keuzes worden gemaakt denkt aan de Stegge: “Vakantie is een beloning voor hard werken, het is begrijpelijk dat mensen dan minder bezig willen zijn met bewust consumeren. Maar vrijwel geen Nederlander wil een over-tourist zijn omdat wij veel waarde hechten aan een vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt. De wereldwijde toename van toeristen en de drukte die ermee gepaard gaat, zal er daarom voor zorgen dat we ook anders naar de invulling van onze reizen gaan kijken. Daarnaast groeit het aandeel Nederlanders dat op een manier wil leven en reizen die niet alleen prettig is voor hen, maar ook duurzaam is voor het land waar ze te gast zijn.” Wetenschappers deelden inzichten over de gunstige invloed van vakantie op gezondheid en geest. Dematerialisering zorgt ervoor dat mensen steeds vaker voor reisbelevingen kiezen dan voor cadeaus, jubilea worden gevierd met een reis in gezelschap van vrienden of familie. De cijfers van zowel korte als lange vakanties stijgen elk jaar en dat zal in 2019 niet anders zijn. Tegelijkertijd worden we ons bewuster van de keerzijde van de medaille. Het fenomeen overtourism in steden als Barcelona werd zichtbaar. De beelden van het plastic probleem op Bali en een Thais eiland dat de deuren sluit voor toeristen zodat de natuur zich kan herstellen. De overbelaste ezels op Santorini en de effecten van het goedbedoelde voluntourism, zoals vrijwilligerswerk in een weeshuis in Azië dat een commercieel karakter blijkt te hebben. Ook de ecologische impact van de CO2 uitstoot van met name vliegen staat ferm op de kaart. Wel of niet vliegen is in steeds meer huishoudens een keukentafelgesprek en treinmaatschappijen verkopen al meer kaartjes dan het jaar ervoor voor treinreizen naar Brussel, Parijs en Berlijn. Dat zien we terug in de trends aangaande bewust reizen in 2019.

“Als antwoord op overtourism kiezen we voor een detour vakantie”

Azulik Mexico

Detour vakantie

De bewuste reistrend detour vakantie is een reactie op overtourism door Nederlanders die de massa willen ontwijken. Vrijwel geen Nederlander wil een over-touristzijn, want tezamen van duizenden anderen iets beleven maakt je vakantie een stuk minder bijzonder. We gaan dus weg van de gebaande paden en zoeken second best’s voor highlights. Want zeg nou zelf: voor een goede pasta kun je overal in Italië terecht en er zijn alternatieven voor de selfiebij de Trevifontein die je met honderden tegelijk maakt. De detourvakantie, een vorm van detourism, zorgt voor een unieke vakantie en tegelijkertijd blijft de lokale cultuur en natuur behouden. CNN Travel riep Groningen al uit als beste alternatief voor de stad Amsterdam. De Amerikaanse bestemming Jackson hole moedigt reizigers aan om zich te spreiden in het gebied door op Instagram juist niet de precieze locatie van hun te geotaggen.

“Steeds meer mensen zoeken de balans in eigen vakantiegenot en iets terugdoen voor het gastland”

Doe goed, voel goed op reis 

We worden meer geconfronteerd met effecten van onze vakanties omdat we steeds meer reizen. De reistrend doe goed, voel goed haakt in op dat gevoel. Een groeiend aantal – veelal jongere – reizigers doet daarom tijdens hun reis iets terug voor de plek waar ze te gast zijn zoals een beach clean upwaarbij ze het strand vrij maken van plastic. Ook vanuit de reisbranche zijn er allerlei initiatieven die het reizigers makkelijker maken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Via ZeroBnb vind je bijvoorbeeld de eco-accomodaties die via Airbnb te boeken zijn, er zijn reisorganisaties die voor elke reis in een infographic de CO2 uitstoot in kaart brengen en inmiddels kun je op basis van de blockchaintechnologie ook tokens kopen die je uitstoot compenseren. Reizigers kunnen op kosten van de reisorganisatie een microkrediet verstrekken aan een lokale ondernemer van hun keuze en op Terschelling kun je terecht voor een milieujut-arrangement om je vakantie en goed doen te combineren.   


“2019: reiservaringen in plaats van cadeaus om jubilea te vieren”

Reizen in een groep

Met gelijkgestemden een bijzondere reis maken zit in de lift. Groepen vrienden en (samengestelde) families besluiten steeds vaker om samen een reis te maken, een safari in bijvoorbeeld Tanzania is daarbij populair. Ook groeien groepsreizen voor singles, net als groepsreizen voor mensen met dezelfde interesses zoals yoga, koken, ondernemen, mountainbiken of wetenschappelijk onderzoek doen. Na de trend van roadtrippen met een camper, doet de trend community camping ook z’n intrede. Campspace brengt gelijkgestemde kampeerders en particuliere kampeerplekken bij elkaar met evenementen. Solo reizen hoeft niet te betekenen dat je alleen op reis gaat, veel apps zoals Tourlina richten zich op de behoefte van deze reizigers om aansluiting vinden bij anderen. Reizen in een groep wordt een belangrijke reistrend de komende jaren.

“Vakantie met als doel een herboren gevoel”

Fix trip

Op reis gaan met de intentie om als herboren terug te komen is een steeds vaker gehoord motief om op vakantie te gaan. Ook voor onszelf worden er bewustere keuzes gemaakt. Op sportief vlak is er van alles mogelijk met de reistrend fix trip: van de surfari (surfvakantie) tot yoga- en bootcampvakanties. Ook op mentaal en spiritueel vlak is de vakantie een uitkomst: de mumcation voor moeders die moeten bijtanken, red-je-huwelijk-trips of de uit Amerika overgewaaide painmoonswaarbij je doelbewust op reis gaat om door een moeilijke periode te komen. Hotels spelen in op de behoefte aan offlinezijn, je kunt er terecht voor een digital detox. Wie echt van de radar wil verdwijnen kiest voor een vakantie op een white spot, een plek waar geen dataverkeer mogelijk is. 

“Cocoonen: want we willen soms in de comfortzone op vakantie”

Cocon vakantie 

Veel mensen zoeken na een jaar hard werken rust en ontspanning op reis en kiezen voor een cocon vakantie. Ondanks dat uit de comfortzone te komen volgens onderzoek het beste effect heeft, zijn de reistrends ook gericht op comfortabeler reizen. Zo vind je overal ter wereld hometels, hotels die als thuis voelen met eten wat de pot schaft en een woonkamer waar gasten elkaar treffen. Op Amerikaanse luchthavens kun je knuffelen met dieren zoals katten en varkens om tot rust te komen. Met de Sherpa app download je gemakkelijk een persoonlijke reisgids die samengesteld wordt op basis van de beste foto’s op Instagram. 

Garden Iglo

“Micro avonturen dichtbij huis: want vakantiedagen en salaris zijn vaak niet genoeg”

Micro avontuur

Het beeld dat vakantie altijd in het buitenland moet plaatsvinden, is voorgoed passé. Salaris besteden aan ervaringen in plaats van spullen is een manier van leven geworden, maar het budget of het aantal vakantiedagen is niet altijd toereikend. Ook willen we het gedoe van reizen zoals de veiligheidsmaatregelen op luchthavens niet altijd ondergaan en denkt men bewuster na over de impact van reizen op het klimaat. Volgens de trendonderzoeker worden we daardoor inventiever en ondernemen micro avonturen dichtbij huis om toch te ontsnappen uit het dagelijks leven en de drukte. Een korte roadtrip of campingtrip in eigen land of net over de grens, een nachtje weg in een luxehotel of Tiny House, sterrenkijken in je eigen tuin of een meerdaags festival. Ook lummelen is terug van weggeweest: simpelweg niets doen op een eenvoudige plek zonder afleiding. De trend micro avontuur groeit volop onder bewuste reizigers.

Wil je meer informatie, een interview afnemen of het trendonderzoek bespreken? Laat het Tessa aan de Stegge weten via de contactpagina. Het is bedrijven niet toegestaan om het onderzoek of Tessa aan de Stegge te quoten in uitingen zonder toestemming. Hieronder vind je een selectie van slides uit presentatie van het trendonderzoek:

Hieronder vind je een selectie van slides uit presentatie van het trendonderzoek: